22 Mart 2012 Perşembe

YILMAZ GÜNEY HAKKINDA HİÇ BİLİNMEYEN GERÇEK NE



Sabah Duru’yu tanırsınız. Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli senaristlerden biridir ve bunu da iki önemli ödülle taçlandırmıştır: 1967 Antalya Altın Portakal Film Şenliği’nde “İnce Cumali” senaryosu ile aldığı birincilik ile 1972 yılında Adana Altın Koza Film Şenliği’nde “Kara Doğan” adlı film senaryosuna verilen birincilik ödülleriyle.

Bizim konumuz o akşam 1972 yılı 4.Adana Altın Koza Film Şenliği ile ilgiliydi. Zira Adana Altın Koza Film Şenliği organizasyon komitesi, 1972 yılında elinden ödülleri siyasi bir nedenle alınan Yılmaz Güney’e bu ödüllerinin verilmesi kararını almıştı. Biz de bu konuda neler yapabiliriz, yazabiliriz konularını tartışıyorduk.
Tam yerine düştüğümüzü de o zaman anladık.
Sabah Duru 1972 yılı 4.Adana Altın Koza Film Şenliği’nin tam göbeğinde bulunmuş bir sanatçıydı. Hem kendisi hem de o sıralarda eşi olan Yılmaz Duru ödül almışlardı.
Yılmaz Duru, “Kara Doğan” filmiyle En İyi Yönetmen ödülüne layık görülmüştü, Sabah Duru da “Kara Doğan” filminin senaryosuyla, en iyi senarist ödülüne…
Yılmaz Güney ise “Baba” filmiyle katılmıştı şenliğe…
12 Mart faşizminin izleri ve dalgaları hala sürdüğünden, Yılmaz Güney’e bu şenlik kapsamında verilen En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu ödülleri, jüri üyeleri havaalanından geri çağrılarak elinden alınmış ve ardından gelen filmlere paylaştırılmıştı.
Bu durumda Yılmaz Güney’in elinden alınan En İyi Film ödülü, ikinci gelen “Kara Doğan” filmine veriliyor, En İyi Erkek Oyuncu ödülü de “Yaralı Kurt” filmindeki rolüyle Cüneyt Arkın’a aktarılıyordu.
Kuşkusuz bunlar o dönem büyük protestolara neden olmuştu.
Sabah Duru’nun ise tepkisi çok farklıydı. Sabah Duru, kendisine ve Yılmaz Duru’ya büyük tepki gösterildiğini, ama benzer bir şeyi yaptığı halde Cüneyt Arkın’a hiç tepki gösterilmediğini söylüyor, bu konuda bir konuşma bile yaptığını bize anlatıyordu.
En iyi Film ödülü “Baba” filminden alınıp, Yılmaz Duru’nun yönettiği “Kara Doğan” filmine verilmişti, ama Yılmaz Duru zaten En İyi Yönetmen ödülüyle hak ettiği başarıyı yakalamıştı. Sabah Duru ise, tamamen bileğinin hakkıyla kazandığı En İyi Senaryo ödülünü ise Yılmaz Güney’in elinden de kapmamıştı. Ama bu çifte haksız bir şekilde protestolar yağarken, En İyi Erkek Oyuncu ödülünü Yılmaz Güney’in elinden kapan Cüneyt Arkın’ın “omuzlarda taşınmasına” akıl sır erdiremiyordu.
Sabah Duru’dan bunu yazmasını istedi Şahin ve Fethi, ama tatsız konulara girmek istemeyen Sabah hanım pek yanaşmadı.
Sonra gün geldi Yılmaz Güney’in ölüm yıldönümüne çattı…
Hemen telefona sarılıp Sabah Duru'yu aradım. O akşam bize anlattıklarını yazıp yazamayacağımı sordum. Sabah Duru büyük bir incelik gösterip, kendi adını da kullanmama da izin vererek, bu anıyı ve olayı yazabileceğimi söyleyince, ben de oturdum tuşların başına. Bu öykü çıktı.
Tarihin bir köşesinde kalmış bir kırıntı, bir anı olarak…
Şimdi bu anı başka bir önem çerçevesinde yeniden gündeme gelmiş gibi görünüyor. Sonuçta, Adana Altın Koza organizasyon komitesi Ekim ayı içinde gerçekleşecek olan şenlikler çerçevesinde ödülü haksız olarak elinden alınmış Yılmaz Güney’e ödülünü iade edecek. O zaman konu zaten yeniden gündeme gelecek.
Yılmaz Güney sinemasını seversiniz, sevmezsiniz; ama onun Türk sinemasına getirdiği büyük katkıları görmezden gelmek de olanaksız. Bu konuda yazı yazacak onlarca yetkin kalem var elbette ve hakkını da vereceklerdir, ama neden bu işler ülkemde yaklaşık kırk yıl sonra gündeme gelebiliyor? Neden 12 Mart faşizminin hemen sonrasında bu işler sanatçı ve sanatın gücüyle çözümlenemiyor?
İşte asıl soru ve sorun bu.

Mümtaz İdil
Odatv.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder