21 Mart 2012 Çarşamba

Kürtler üz

RAMAZAN NARİN:BU BİR SUÇ DUYURUSUDUR !

Diyarbakır’da, DTK, Kürt Enstitüsü ve Kürdi-Der’in çalışması ile ilk kez düzenlenen ve Suriye,İran,Irak, Avrupa, Kafkasya ve Kanada da yaşayan yaklaşık 200 Kürt dil bilimci ve dil uzmanının katıldığı, “Kürt Ulusal Dil Konferansı” yapıldı.

...TBMM de Milletvekili olan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, BDP Van Milletvekili Özdal Öçer, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu ile AKP den kimi Milletvekillerinin de katıldığı toplantıda Saygı duruşu “Gerillalar” adına yapıldı. İstiklal Marşı yerine ise, içeriğinde ulaşılmak istenen hedefin Kürdistan olduğu belirtilen “Ey Ragip (Rakip) Marşı” Milletvekillerinin de yüksek sesle katılımıyla okundu. Türk bayrağının yer almadığı toplantıda Kuzey Irak’taki bölgesel Kürt yönetiminin resmi bayrağı açıldı.

Toplantının Açış Konuşmasını yapan DTK Eşbaşkanı Ahmet Türk, ”Kürt dili ile eğitim yapmak, Kürt dilinin eğitim ve siyaset dili olmasını ve resmi olmasını istiyoruz.”, “4 parça Kürdistan’da çalışmalar yapılmaktadır.(Türkiye-Irak- İran-Suriye)”, “Zulüm ve tanımamazlık artık Kürtlerin tarihinde yer almayacaktır. Dünya bilsin ki artık Kürtler köle olarak kimliksiz yaşamayı kabul etmemektedir. Gün özgürlük ve birlikte olma günüdür” dedi.

Toplantının sonuç bildirisinde ise “Kürtlerinde ulusal bir program ve dil siyaseti olmalıdır.”, “ulusal bir bilincin oluşması için tek bir alfabeye ihtiyaç vardır.” , “Konferansımız, Güneybatı Kürdistan’daki (Suriye) halkımızın Kürtçe ve dil alanındaki mücadelesini selamlıyor ve desteğini belirtiyor” denilerek, dili, bayrağı, Milli marşı olan ayrı bir ulus yaratıldığı dile getirildi.

1-Halen yürürlükte olan Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 3. Maddesinde, “Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. Dili Türkçedir. Bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı “İstiklal Marşı”dır. Başkenti Ankara’dır.”

Sözü edilen toplantıda 4 parçadan oluşan (Türkiye-Irak- İran-Suriye)Kürdistan’dan söz edildiğine göre, ülkemiz topraklarının bir kısmının bölündüğü, İstiklal Marşı yerine “Ey Ragip (Rakip) Marşı” okunduğuna göre Türkiye Cumhuriyetinin Milli Marşının kaldırıldığı, Türk Bayrağı yerine, Barzani’nin ”Kürdistan” Bayrağı’nın asıldığına göre Türk Bayrağının da yok sayıldığı, böylece Anayasamızın 3. Maddesinin açıkça ihlal edildiği ortadadır. “Tek bir Alfabe” istemi ise Anayasamızın 174. Maddesini ihlaldir.

2-Yine Anayasamızın başlangıç bölümü de anayasamıza dâhildir.“Hiçbir faaliyetin Türk milli menfaatlerinin, Türk varlığının, Devlet ve ülkesiyle bölünmezliği esasının ,Türklüğün tarihi ve manevi değerlerinin ,Atatürk milliyetçiliği,ilke ve inkılâpları ve medeniyetçiliğinin karşısında korunma göremeyeceği ve laiklik ilkesinin gereği olarak kutsal din duygularının ,Devlet işlerine ve politikaya kesinlikle karıştırılamayacağı….” Hükmü yer almaktadır. Buna göre “Kürt Ulusal Dil Konferansı”nda yukarıda belirtilen faaliyetlerin “korunma göremeyeceği” belirtilmektedir.

3- Anayasamızın 14. Maddesinde belirtilen ”Anayasada yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz” hükmü, bu toplantıya katılanların Anayasada yer alan “hak ve hürriyetlerden hiç birini” karanlık amaçları için kullanamayacaklarını,

4- TÜRK CEZA KANUNU 302. Maddesi; Devletin topraklarının tamamını veya bir kısmını yabancı bir devletin egemenliği altına koymak, Devletin birliğini bozmak, Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan bir kısmını Devlet idaresinden ayırmak, Devletin bağımsızlığını zayıflatmak amacına yönelik elverişli bir fiil işleyen kimseye ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilir.

5- TCK Madde 300 – “(1) Türk Bayrağını yırtarak, yakarak veya sair surette ve alenen aşağılayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu hüküm, Anayasada belirlenen beyaz ay yıldızlı al bayrak özelliklerini taşıyan ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin egemenlik alâmeti olarak kullanılan her türlü işaret hakkında uygulanır. (2) İstiklal Marşını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Diyarbakır’da toplanan Kimi Milletvekillerinin de katıldığı “Kürt Ulusal Dil Konferansı”nda Anayasamızın “Başlangıç, 3. ve 14. Maddeleri” açıkça ihlal edilmiş, TCK’nin 300 ve 302. Maddelerinde belirlenen Devletin Güvenliğine Karşı Suç olan fiiller AKP hükümetinin, Diyarbakır Valisinin, Diyarbakır Cumhuriyet Savcılarının, Diyarbakır Emniyetinin gözleri önünde işlenmiş, Anayasa çiğnenmiş, TCK yok sayılmıştır.

Hayali iddialarla Türk Silahlı Kuvvetlerinin çok yetenekli komutanlarını, bilim ve sanat adamlarını zulumhanelere tıkan “ÖZEL YETKİLİ(Görevli)” Savcılarımız neredesiniz? Eğer adınızın önündeki “Cumhuriyet” sözü size hala bir şeyler çağrıştırıyorsa, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı olmak sizi birazcık onurlandırıyorsa, Yargının bağımsız olduğunu, yani hükümetin emri dışında, görev yapmanız gerektiğine inanıyorsanız, Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarına “vatansızlığın” zorla dayatıldığı bir dönemde “vatan savunması” yapanların yanında olurum diyecek vicdanınız varsa Diyarbakır’da Anayasa, Yasalar açıkça ihlal edilmiştir. Sizleri Cumhuriyetin Savcıları olarak göreve davet ediyoruz.

...........IŞTE BILDIRGELERI:



Kürt Dil Konferansı Sonuç Bildirgesi Açıklandı DİYARBAKIR... 04 Mart 2012 Pazar 17:50 Diyarbakır'da 3 gün devam eden Kürt Dil Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı. Diyarbakır'da 3 gün devam eden Kürt Dil Konferansı sonuç bildirgesi açıklandı. Bildirgede, Kürtlere Kürtçe konuşma çağrısı yapılırken, Kürt Ulusal Dil Hareketi oluşturulması için 31 kişilik kurul oluşturuldu. Diyarbakır'da 200’ü aşkın Kürt dil bilimci ve dil uzmanının katıldığı, Kürt Ulusal Dil Konferansı'nın sonuç bildirgesi açıklandı. Ulusal Kürt Kongresi'nin gündemde olduğu bu günlerde Kürtler'in de ulusal program ve dil siyaseti olması gerektiği belirtilen sonuç bildirgesinde, "Kürtler'in birbirini anlaması ve ulusal bir bilincin oluşması için tek alfabeye ihtiyaç vardır" denildi. "Kürt Ulusal Dil Konferansı"nın 13 maddelik sonuç bildirgesini daha sonra BDP Van Milletvekili Özdal Üçer okudu. Konferansta, dilin rolü, alfabe ve Kürtçe'nin lehçeleri, eğitim sistemi ve dil akademisi konuları hakkında makaleler sunulduğu, tartışma ve değerlendirmeler sonucunda konferans delegasyonunun istek ve önerilerini kamuoyuna sunulduğu belirtilen sonuç bildirgesinde şöyle denildi:



1- Kürtçe'nin lehçeleri zenginliktir, bu lehçelerin korunması ve geliştirilmesi ulusal bir görevdir.



2- Ulusal Kürt Kongresinin gündemde olduğu bu günlerde Kürtlerinde ulusal bir program ve dil siyaseti olmalıdır.



3- Bu Konferans, her lehçenin standardizasyonunu gerekli görür ve sözlü edebiyatın derlemesinde yerel ağızların korunmasını esas alır.



4- Kürtlerin birbirini anlaması ve ulusal bir bilincin oluşması için tek bir alfabeye ihtiyaç vardır. Bu amaca varıncaya kadar, Güney Kürdistan'daki mevcut durum nedeniyle her iki alfabe de eğitim ve yaşamın her alanında kullanılmalıdır.



5- Bu konferans, Kürt dili ile eğitimi ulusal ve insani bir hak olarak görür ve bunun için ana okulundan üniversiteye Kürtçe'yi eğitim dili olarak talep eder. Bu da siyasal bir statü ile mümkündür.



6- Konferansımız, insanın gelişimi ve mutluluğu için demokratik ve çoğulcu bir eğitim sistemini önerir.



7- Ulusal bir dil programının oluşması için Kürdistani bir dil ve eğitim hareketinin oluşturulmasına ihtiyaç vardır ki bu oluşum Kürtçe'nin ihtiyaç ve çalışmalarını karşılayabilsin.



8- Konferansımız, bütün Kürtlerin Kürtçe'nin yaşamın her alanında kullanılması için çağrıda bulunur



9- Konferansımız, Güneybatı Kürdistan'daki halkımızın Kürtçe ve dil alanındaki mücadelesini selamlıyor ve desteğini belirtiyor.



10- Konferansımız, siyasi Kürt tutsakların Kürtçe savunma taleplerini destekliyor



11- Konferansımız, AKP politikası ve yetkililerinin Kürt dili ve kültürü hakkındaki tutumlarını kınıyor ve bunu asimilasyon ve inkar politikalarının devamı olarak görüyor. Aynı şekilde diğer rejimlerinde Kürtler üzerindeki benzer tutumlarını kınıyoruz.



12- Konferansımız, Kürtler üzerinde sürdürülen siyasi ve askeri operasyonları kınıyor, çözüm için diyalog ve müzakereyi öneriyor



13- Kürtçe'nin geliştirilmesi için çocuklar çok önemlidir, bunun içinde ulusal dil politika ve programında çocuklara özel bir yer ayrılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder