4 Nisan 2012 Çarşamba

iHANET BELGELERİ: SAİT MOLLA'NIN RAHİP FREW'LA YAZIŞMALARI


Sultan'ın İngiliz dostluğuna kur yapmak için kullandığı başkişi Sait Molla idi. Molla hedefine iki yoldan, bir gazete ve bir dernek aracılığıyla varmak istiyordu.

Gotthard Jaeschke








SAİT MOLLA’nın “Üstad” dediği, İngiliz ajan Rahip Frew’a yazdığı mektuplar, 1919 ve 1920 yıllarındaki iç isyanlarda bu ikilinin oynadığı rolü, apaçık gözler ününe sermektedir. M. Kemal Söylev’de bu ihanet belgelerine geniş yer vermiş ve onların gençliğe duyurulmasını istemiştir. Bu konuya ilişkin olarak dileğini Mazhar Müfit’e (Kansu) iletmiştir.

“Belgelerin kopyalarını al. Ben yazmasam sen yazarsın. Yazarsam sen de anılarını yazdığında bunları anlatmayıunutma. Çünkü bunlar, Ulusal Savaşımızda karşı karşıya kaldığımız gizli ve açık binbir türlü güçlük ve oyunlara ilişkin asal kanıtlardır.

BAŞIMIZA NELER ÖRÜLMEKİSTENDİĞİNİ VE NASIL DİRENDİĞİMİZ VE DAHA DOĞRUSU ULUSUN İSTEKLERİNE UYGUN BİÇİMDE VE ONUN DESTEĞİYLE NASIL ÇALIŞTIĞIMIZ GÖRÜLMELİ VE GELECEK KUŞAKLARİÇİN DERS OLMALI, UYANIKLIK SAĞLANMALIDIR. ASLINDA HER ŞEY UNUTULUR. FAKAT BİZ HER ŞEYİ GENÇLİĞE BIRAKACAĞIZ. O GENÇLİK Kİ HİÇBİR ŞEYİ UNUTMAYACAKTIR. GELECEK UMUDUNUN IŞIKLI ÇİÇEKLERİ ONLARDIR[i].”


Sait Molla’nın raporlarından verilecek örnekler ihaneti açıkça göstermektedir:

11 Ekim 1919

“…Damat Ferit Paşa Hazretleri’nin yanına gittim. Biraz daha sabretmeleri ve beklemeleri gerektiğini sizin adınıza kendilerine bildirdim. DAMAT FERİT PAŞA, SİZE TEŞEKKÜR ETMEKLE BİRLİKTE, KUVAYI MİLLİYE’NİN ANADOLU’DA BÜSBÜTÜN KÖK SALDIĞINI VE KARŞI BİR SALDIRIŞLA HAYIN BAŞLARI TEPELETTİRMEDİKÇE KENDİSİNİN SADRAZAM OLAMAYACAĞINI VE BÖYLECE PADİŞAHIN DA ONAYINDAN GEÇEN SÖZLEŞME HÜKÜMLERİNİN KONFERANS’TA SAVUNULMAYACAĞINI SÖYLEDİ.

Ayrıca KUVAYI MİLLİYE’nin dağıtılması için Yüksek İngiltere Hükümeti katında tez elden girişimlerde bulunularak ortak bir notanın, milletvekilleri seçiminden önce, İstanbul Hükümeti’ne verilmesini ve çetelerimizin Adapazarı, Karacabey ve Şile’de Rumlara karşı girişecekleri saldırıları tutamak yapıp, Kuvayı Milliye’nin güvenliğini bozduğu gerekçesiyle işi çabuklaştırmaya çalışmanızı, İngiliz basınının Kuvayı Milliye’ye karşıyayın yapmasının sağlanmasını ve özel olarak torpito ile gönderilen ‘E.B.K. 19/2’ye dün görüştüğümüz işler üzerinde telsiz ile emir verilmesini rica ediyor.” (Damat Ferit iktidardan düşmüştür. İngiliz desteği ile bir an önce iktidara gelmek için sabırsızlanmaktadır. Ferit, Barış Konferansında,İngilizlerle anlaşmaya varılmış görüşleri savunacağını bildirmektedir.)

23 Ekim 1919

“Ankara’dan‘N.BD. 295/3’ …Önceki ödeneği harcamış olduğu için yeniden ödenek istiyor. Gizli örgütümüzün genişlediğini ve haydut başkanlardan yakasını kurtaran muhiplerimizin (İngiliz sevenler) şimdilik köylerde kalarak el altından işe başladıklarını muştuluyor (müjdeliyor) ve son yaptığımız ustaca düzenlemelerin verimli olacağını bildiriyor. ‘M.K.B.’ PÜRÜZSÜZ TÜRKÇESİ YÜZÜNDEN ÖNEMLİ İŞLER ÇEVİRİYORMUŞ. HELE HOCALIĞINA DİYECEK YOK DİYOR.”

29 Ekim 1919

“Kürt Cemiyeti, söz verdiği halde, bir iş yapamadı”

“Bozkır’a gidecek adamlarımız tanınmışkişiler olduklarından, çokça korkuyorlar. Konya’da ‘K.B. 81/1’e, sizin adamınız aracılığıyla olayın kızıştırılması için bildirim yapılarak, propaganda kurullarının bu konu üzerinde çalışmaya çağrılması gereğini ve zorunluluğunu bildirir, saygılarımı sunarım.”

4 Kasım 1919

“Kürt Teâli Cemiyeti’ndeki yakın dostlarımızla görüştüm. Yeni geldikleri için birkaç gün sonra, verilen emre uygun olarak gerekli düzenlemeleri yapacaklarını, yalnız Kürdistan’a gönderilecek çeşitli arkadaşlar için büyük bir ödenek verilmesi gerektiğini söylediler[ii].”


Görüldüğü gibi, Sait Molla’nın resmi görevi British Relief Fund (İngiliz Yardım Fonu) olan, ama İngiliz haber alma servisi ajanıolarak çalıştığı anlaşılan Rahip Dr. Robert Frew’a yazdığı mektuplar, bu ikilinin ulusal harekete karşı bazı ortak girişimlerde bulunduklarını, Anadolu’da karışıklıklar çıkartılmasına çalıştıklarını belgeliyordu.



HAZIRLANMAKTA OLAN İRTİCA HAREKETİNİN TEŞVİKÇİSİ İNGİLİZLER OLUP, MERKEZ DİMAĞI (BEYİN, BİLİNÇ) DA İSTANBUL’DANDIR.

M. Kemal Atatürk


İŞBİRLİKÇİ İHANET İÇİNDEKİ DERNEKLER:

TEÂLİ-İ İSLAM CEMİYETİ (İSLAMI YÜCELTME DERNEĞİ)

19Şubat 1919’da Cemiyet-i Müderrisin (Müderrisler Derneği) adı ile kurulmuştu. Başkanlığına Mustafa Sabri,İkinci Başkanlığına İskilipli Mehmet Atıf getirilmiş, İttihad-ı Muhammediye Cemiyeti öncüsü KÜRT SAİT (NURSİ)de yönetim kurulunda görev almıştı.

Kısa sürede Trakya, Batı ve Orta Anadolu’da birçok şube açan derneğin özellikle Konya, Niğde, Nevşehir bölgelerinde etkili olduğu görülmüştü. Nevşehir Şubesi Kaymakam Nedim Bey’in başkanlığında açılmıştı.İngiliz Muhipler Derneği’nden olan Konya Valisi Suphi Bey de Teâli İslam’ın etkisi altına girmişti.

Dernek 26 Eylül 1919’da Kuvayı Milliyealeyhine bir bildiri yayımlamıştı. DERNEK ÜYELERİ, PADİŞAHTAN BAŞKA HİÇBİR KUVVET TANIMADIKLARINI VE KUVAYI MİLLİYE’YİDAĞITMAK İÇİN HEM KİŞİSEL HEM DE TÜM MAL VARLIKLARIYLA OLANCA GÜÇLERİNİHARCAMAYA YEMİN ETTİKLERİNİ AÇIKLAMIŞLARDI. …



KÜRT TEÂLİ CEMİYETİ (KÜRTLERİ YÜCELTME DERNEĞİ)


Sait Molla, Rahip Frew’a yazıyor:

Kürt Teâli Cemiyetindeki yakın dostlarımızla görüştüm. Yeni geldikleri için birkaç gün sonra, verilen emre uygun olarak gerekli düzenlemeleri yapacaklarını,yalnız ‘Kürdistan’a gönderilecek çeşitli arkadaşlar için büyük bir ödenek verilmesi gerektiğini söylüyorlar”

...


“İSTİKLAL (BAĞIMSIZLIK) DİYE BAĞIRANLAR KÖTÜ NİYETLİDİR.”

Refi Cevat (1920)



AMACIMIZ ULUSAL SINIRIMIZ İÇİNDE TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜMÜZÜ VE ULUSUN TAM BAĞIMSIZLIĞINI SAĞLAMAKTIR. BUNA ENGEL OLMAK ÜZERE KARŞIMIZA KİM ÇIKARSA ÇIKSIN MUTLAKA ÇARPIŞIRIZ VE BAŞARIRIZ. BU KONUDAKİ KARARIMIZ VE İNANCIMIZ KESİNDİR.

M. KEMAL ATATÜRK


ATATÜRK DEVRİMİ – Fethi KARADUMAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder